+31 6 48065460 info@vandeboer.com

*  100 % traceerbaar vlees     *  Gratis thuisbezorgd (binnen de randstad)     *  Geen onnatuurlijke stoffen zoals antibiotica, kleurstoffen of E-nummers


Voor mijn gevoel werd er vroeger veel meer lever gegeten dan nu. Het lijkt wel iets van de ‘oudere’ generatie. En dat is zo jammer!
Het liefst zou ik iedereen enthousiast maken voor het eten van lever. En echt niet alleen omdat het fijn is om alle delen van de koe te kunnen verkopen. Als is dat natuurlijk óók heel fijn, want het is zo’n zonde om een koe te slachten en er dan een deel van weg te moeten gooien.

Als een koe lekker buiten heeft gelopen en gras en gezond voer heeft gegeten, is de lever gezond en bevat deze hoge hoeveelheden vitamine A*, B en D. En ook mineralen als ijzer en zink vind je in de lever.
Lever is dus niet alleen leker, maar ook nog eens gezond.
Voor wie het nog niet wist, een kort lesje over vitamines en mineralen:

Vitamines & mineralen in de lever

Vitamine A (of retinol) is goed voor de huid, ogen, de groei en de weerstand. Het is van belang voor de opbouw van haarvaten en daarmee voor de gezondheid van alle cellen. Het is de bouwsteen van het lichtgevoelige pigment rodopsine dat voorkomt in de staafjes in het netvlies van de ogen. Daarnaast speelt vitamine A een belangrijke rol bij de groei van kinderen (het is niet nodig kinderen extra vitamine A te geven, tenzij een arts dat voorschrijft) [wikipedia].

Vitamine D zorgt voor voor stevige botten en tanden. Het zorgt ervoor dat calcium en fosfor uit eten goed worden opgenomen en worden vastgelegd in de botten en tanden tijdens de groei. Daarnaast is vitamine D nodig om botontkalking zoveel mogelijk te beperken, en daarmee het risico van osteoporose op latere leeftijd te verminderen. Vitamine D speelt ook een belangrijke rol bij het in stand houden van een goede spierfunctie.
Verder is vitamine D van belang is voor een goede werking van het immuunsysteem [voedingscentrum].

Vitamine B(12) is nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen. Rode bloedcellen zijn nodig om zuurstof in je bloed te vervoeren. Daarnaast is vitamine B12 nodig voor een goede werking van het zenuwstelsel [voedingscentrum].

IJzer is belangrijk voor de vorming van hemoglobine, dat nodig is voor het zuurstoftransport in het bloed en de stofwisseling.
Bij een ijzertekort heb je vaak één of meer van deze verschijnselen: snel vermoeid, bleke huid, snel buiten adem, last van rusteloze benen, een drang om ze te bewegen [voedingscentrum].

Zink is ondermeer nodig bij de opbouw van eiwitten, de groei en ontwikkeling van weefsel, en een goede werking van het afweer-/immuunsysteem [voedingscentrum].

Kortom … eten dus die lever!

En hoe maak je de lever dan lekker klaar?

Het liefst zo basis mogelijk. Niet te veel poespas, want bijvoorbeeld van lang bakken wordt de lever taai. Hoe dan wel?

Ingrediënten:

 • spek
 • uien
 • knoflook
 • preitje
 • paprika
 • tomaat
 • en eventueel wat gekookte bonen of linzen

En zo maak je het:

 • Week de lever enkele uren tot een nacht in melk, wei of citroenzuur, dat maakt ‘m minder bitter en verbetert de structuur.
 • Spoel de lever af en dep hem goed droog
 • Snij alle ingrediënten zoals je ze wilt hebben (blokjes, reepjes, het maakt eigenlijk niet uit). De lever niet in te kleine stukjes, want dan is het erg snel gaar (=te droog = niet lekker).
 • Fruit de uitjes, prei en knoflook
 • Bak het spek en de paprika mee
 • Bak nu de lever mee. Hooguit en minuut of 3
 • Voeg de tomaten en de bonen/linzen toe

en klaar ben je!

Heb jij ook een lekker recept voor lever? Deel het hier onder met ons.

 

* Een teveel aan vitamine A kan schadelijk zijn voor kinderen en zwangere vrouwen.